Missionshuset Nazaret - Ørre

Det lille, nærmest undselige missionshus „Nazaret" blev opført i 1889 og er et af landets mindste - måske det mindste missionshus i Danmark. Fra 1960 blev det ikke mere benyttet som missionshus og var ved at forfalde, men i 1996 blev det erklæret bevaringsværdig! og restaurere! i 2002. Missionshuset fungerer nu som museum og står som et karakteristisk vidnesbyrd om en svunden tid præget af nøjsomhed og gudsfrygt - strenghed og fromhed. Missionshuset har en smuk placering ikke langt fra Storåen.

Blicherstenen - Ørre hede.

Kjeltringehuset, hvor Blicherfor 100 år siden så Kjeltringeballet." Inspireret af besøget skrev Blicher novellen „Kjeltringeliv", hvori han fortæller om sit møde med Peiter Beenløs og Linka Smælem, og hvordan han Helenes hus gennem et vindue overværer et rigtigt kjeltringebal. Mindestenen blev rejst i 1917 på tomten af det hus, hvor den berygtede taterkonge og kjeltring Johannes Axelsen i sin tid boede. Den bestående hede blev i 1969 fredet sammen med Blicherstenen og det sidste fattighus.
På stenen står at læse:
"Her lå Axelhus eller Kjeltringhuset hvor Blicher for 100 år siden så Kjeltringsballet.

Stenen er sat 1917." Der er nu rejst tvivl om, hvorvidt stenen står ved den rigtige tomt. Inspireret af besøget skrev Blicher (1782 - 1848) novellen "Kjeltringliv". En info-tavle fra Ringkøbing Amt omhandlende stenen, Sammelsted og degnestien er opsat. Degnestien Bønderne anlagde den gamle sti til læreren, der underviste på både Nygård skole og i Simmelkjær. Stien er (sikkert bevidst) lagt uden om fattighusene ved Sammelsted. Ved vintertide kunne vandet under tøbrud ofte ikke trænge ned i jorden, så for at man kunne gå tørskoet, blev stien anlagt på en opkastet vold. En tilsvarende sti har gået fra Talund Huse til Nygård.

Hosekræmmergården

 
l kort afstand fra landsbyen Simmelkær ligger Hosekræmmergården med sit smukke og velbevarede stuehus, hvor i sin tid hosekræmmeren Michel Krænsen boede sammen med sin kone og deres smukke datter Cecil. l novellen „Hosekræmmeren" fortæller St. St. Blicher om den tragiske begivenhed, der fandt sted bag gavlvinduet i det gamle stuehus.
Michel ænsen vil bortgifte Cecil til den rige gårdejer Mads Egelund, men hun elsker hosekræmmeren Esben, der er taget til Holsten for at gøre forretninger, og Cecil sværger at vente på ham. Og det hele ender som bekendt i en stor ulykke. Hosekræmmeren blev i 1972 indspillet på film med bl.a. Lilly Broberg i en af hovedrollerne.