Vildbjergs ”fyrtårne”

På trods af sin størrelse og status som stationsby har Vildbjerg flere store virksomheder, de såkaldte ”fyrtårne”, der gør byen kendt - ikke alene her i Danmark, men over hele verden.

Dog - det navn, der har gjort byen mest kendt internationalt er trods en millionomsætning, ikke nogen egentlig virksomhed, men en sportsbegivenhed – Vildbjerg Cup – der er blandt Europas fire største fodboldturneringer for ungdom. Hvert år samler turneringen omkring 10.000 fodboldspillere fra hele verden til fire dages stævne. Dertil kommer omtrent ligeså mange forældre og søskende, hvilket betyder at Vildbjerg i de dage har Danmarks største campingplads og byens indbyggertal ligger på omkring 20.000 personer.

Men tilbage til virksomheder, hvor vi her kun nævner nogle få og i Danmark kendte. Kendetegnende for dem alle er, at de er startet som små virksomheder af driftige håndværkere og iværksættere. Lad os starte med Kvik Køkkener. Et navn alle kender om ikke andet så fra reklamer og kvindelandsholdets trøjer. Kvik Køkken har fabrik og administration her og eksporterer ikke alene til det meste af Europa, men også til det Fjerne Østen, hvor man har eget salgskontor.

Blücher Metal siger nok ikke umiddelbart nogen ret meget. Men prøv at se i badeværelset. Ligger der en firkantet afløbsrist af stål i gulvet, er den næsten 100 pct. sikkert fra Vildbjerg. Alle kender formentlig også de store krydstogsskibe, der bygges i Finland og kun lige akkurat kan sejle under Storebæltsbroen. Hele afløbssystemet i disse skibe, hvilket vil sige omkring 80 km afløbsrør og et utal af afløbsskåle og – riste, er fremstillet hos Blücher. Og så skal det lige tilføjes, at fabrikken i år skal udvides med 14.000 kvm produktionshaller. Blücher Metal, der blev startet af smedemester Johannes Blücher Skibild, er i dag på amerikanske hænder.

Endelig vil vi nævne Langkjær Stålbyg A/S, der er specialister i stålkonstruktioner til specielle byggerier. Her er nogle eksempler: Den blå Planet, København, Jyske Bank BOXEN og den store runde Hal B ved Messecenter Herning, Musikkens hus, Aalborg, for ikke at glemme de mange galger, der bærer skiltene rundt om på vore motorveje. Og så er man for tiden i gang med det nye LEGO hus i Billund. En af firmaets hidtil største opgaver. I øvrigt har Langkjær Stålbyg også en stor eksport bl.a. til Norge.

En rundtur blandt Vildbjergs ”fyrtårne” er spændende erhvervshistorie.